Bygglov klart för Zinko på Södermalm

Stockholm, Sweden 11/01/24

Det blir ett rejält lyft både interiört och exteriört samtidigt som vi rustar denna eleganta kontorsfastighet för att stå stark i minst 100 år till.

- David Neil, vd på Genesta.
Street view

Genestas kontorsfastighet på Hornsgatan byggs ut och moderniseras.

Den 10 200 kvm stora fastigheten på Hornsgatan 122–130 i Stockholm har beviljats bygglov som innebär en utbyggnad på drygt 1 100 kvadratmeter uthyrbar kontorsyta. Samtidigt startar Genesta en omfattande renovering för att möta framtidens efterfrågan på miljö, funktion och estetik.

- Zinko har ett strålande läge på Söder i träffpunkten mellan populära Zinkensdamm och Hornstull. Vi är glada för att få blåsa nytt liv till ett helt kvarter nära söderpuls och rekreationsområden, säger Ted Söderlund, Head of Investment Management på Genesta.

Fastigheten består idag av fem huskroppar, främst kontorslokaler samt restaurang- och butikskoncept i gatuplan. Bygglovet innebär att hus nummer 124 får två nya våningsplan på taket - med panoramautsikt och terrasser.

Förutom bygglovet genomgår hela fastigheten en omfattande renovering och hållbarhetsanpassad uppgradering. Detta görs i linje med EU-taxonomin och BREEAM In-Use med mål om att nå nivån Outstanding. Genesta tar även fastigheten från en EPC-rating G till C med mål att nå B.

- Det blir ett rejält lyft både interiört och exteriört samtidigt som vi rustar denna eleganta kontorsfastighet för att stå stark i minst 100 år till, säger David Neil, vd på Genesta.

Byggnaden, som idag huserar bland annat Stockholmshems huvudkontor, har ett kulturhistoriskt värde och exteriören renoveras varsamt för att bevara tidsenliga drag.

- Hyresgäster kan få allt från hela våningsplan på runt 1 000 kvm till hela eller halva byggnaden. Det är unikt att kunna erbjuda kontorsmarknaden ett ”eget hus” med egen entré, intertrappor och stor takterrass, säger Ted Söderlund.

Genesta har handplockat uthyrningskonsulter för Zinko och gjort ett innovativt val för att kunna ge hyresgästerna den bästa möjliga kundresan inför en flytt. Utvecklingen av Zinko sker etappvis med inflyttningsklara lokaler våren 2025 och sommaren 2026. Mer information om Zinko kommer.


Zinko har ett strålande läge på Söder i träffpunkten mellan populära Zinkensdamm och Hornstull. Vi är glada för att få blåsa nytt liv till ett helt kvarter nära söderpuls och rekreationsområden.

- Ted Söderlund, Head of Investment Management på Genesta.

Om Genesta

Genesta är ett fond- och investmentbolag som specialiserar sig på kommersiella fastigheter i de fyra nordiska länderna. Genesta investerar i kontor-, handel-, bostads och logistikfastigheter och har egna kontor i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn och Luxembourg.